Onnittelen erityisesti yrityksienne ylintä johtoa. Olette tahdonvastaisesti kahdessa viikossa saaneet niin paljon hyvää suomalaiseen vanhustenhoitoon, ettei vuosienkaan kiivas poliittinen keskustelu siihen olisi yltänyt.

Olen vuosikymmenien aikana kouluttanut markkinoinnin saloihin satoja PK-sektorin yrittäjiä ja eräässä osiossa julistan julmasti: Jos tuote on ihan onneton, sitä ei kannata hirveästi markkinoida. Tästä tosiseikasta huolimatta onnistuitte myymään tuotteenne kaupunkien ja kuntien hankintaosastoille. Jos teidän olisi pitänyt vakuuttaa loppukäyttäjä – vanhukset ja heidän omaisensa – niin homma olisi tyssännyt alkuunsa.

Huonoja uutisia Esperi Carelle ja muille on se, että en jaksa uskoa teidän pystyvän toistamaan myyntikampanjaanne. Asiakas on nyt niin herkällä mielellä, että parasta laittaa parhaimmat myyntimiehet liikkeelle ja itse tuote kuntoon. Puheet on puhuttu ja nyt on tekojen aika.

Yrityselämässä luotetaan siihen, että toimitus on tilauksen mukainen. Ellei näin tapahdu, tilauskirjat sulkeutuvat ja yhteistyö loppuu lyhyeen. Vanhushuollossa suoritettavissa pistokokeissa havaitun puuteen tulee aiheuttaa niin ison sanktion, että toimittajan ei mistään hinnasta kannata ”kärähtää”.

Yksityiset yritykset ovat luotettavasti todistaneet, että pystyvät tuottamaan vanhustenhoidon tehokkaammin ja meille veronmaksajille edullisemmin kuin julkinen sektori. (172€/vrk vs. 127€/vrk). Kädestä pitäen tapahtuva huolenpito, varhaiskasvatuksessa ja vanhustenhoidossa voi puolestani olla tervettä liiketoimintaa, mutta ei julmaa bisnestä.

Vain aito kilpailu estää ahneuden. Kantakirjakokoomuslaisena uskon markkinatalouteen ja siihen, että PK-sektorin pieni yritys voi notkeudellaan ja yrittäjän läsnäololla sparrata sekä isot yksityiset että julkisen sektorin palvelut.

Vanhustenhoidon tilanteen korjaamiseksi riittävät seuraavat nopeat toimenpiteet: hoitajamitoituksen kokonaisvaltainen määrittäminen (erilaiset tarpeet erilaisissa yksiköissä), kunnallisen ostotoiminnan ammattitaidon kehittäminen, kunnolliset sanktiot virheiden ilmaantumisessa sekä kilpailuttamisen ehtojen tarkistaminen siten, että pienet ja paikalliset yritykset saavat aidon mahdollisuuden pärjätä. Viimeisin kriteeri voidaan mahdollistaa pisteytyksiä painottamalla. Mikä parasta, markkinatalouteen kuuluu oikeus olla tyytymätön palveluun ja vaihtaa ostopaikkaa. Jos vanhukselle annetaan aito mahdollisuus äänestää jaloillaan, takaan, että hoivayritykset alkavat laittaa standardejaan kuntoon.

Tulevalle kansanedustajalle riittää päätöksenteon taustaksi se, että kuvittelee vanhuksen olevansa oma äiti. Siitä seuraa paljon hyviä asioita.