On asioita, joista voidaan tai on pakko tinkiä. On asioita, joista ei tule mistään hinnasta tinkiä. Sellaisia ovat varhaiskasvatus ja koulutus.

Olemme Suomen ikärakenteeltaan nuorimpia kaupunkeja, mutta samalla meillä on korkeimmat nuorison työttömyysluvut. Tämä yhtälö on kestämätön tulevaisuutemme kannalta.

Joka päivä (!) Suomessa jää työkyvyttömyyseläkkeelle kymmenen alle 35-vuotiasta nuorta. Totaalisyrjäytyminen on saavuttanut silloin täyttymyksensä. Näistä nuorista ¾ :lla eläköitymisen syynä ovat mielenterveysongelmat. Heillä ei ole syytä nousta tiettyyn kellonaikaan ollakseen tietyssä paikassa tekemässä jotain tiettyä asiaa. Tulevaisuudessa he tulevat olemaan veronmaksajille kallein kansanosa.

 Samaan aikaan koulutuksen määrärahoja – erityisesti toisen asteen ammattiin valmistavasta koulutuksesta – on leikattu julmasti.  Oulussa on maamme valovoimaisinta, parasta ja tutkimuksien mukaan erittäin hyvin työllistävää koulutusta. Kun SOTE poistuu kaupungin kirjanpidosta, niin sivistys ja koulutus nousevat tärkeimmäksi ja suurimmaksi haasteeksi kuntataloudelle.  Nyt on toimittava viisaasti ja paremman tulevaisuuden varmistamiseksi.

Koulutuksen saatavuus, sen sisällön ja laadun turvaaminen on tärkeämpää kuin sijainti tai seinien rakentaminen.  Tiedän, että blogisti-kollega ei pidä ilmaisusta, mutta näin se vain on. Varhaiskasvatuksen ja peruskoulun ensiaskeleet on pystyttävä ottamaan lähellä kotia.  On arvokasta, jos ekaluokkailaisen koulun portti näkyy kotiovelta. Tästä ei kukaan voi olla eri mieltä. Nämä tilat on löydyttävä joko rakentamalla uusia tai ottamalla käyttöön samassa kaupunginosassa sijaitsevat lukion tilat. Lukioikäiset ovat riittävän itsenäisiä suorittamaan koulumatkansa kauemmas kuin oman kotikujan päähän. Kysykää keneltä tahansa ammattikoululaiselta – he ovat tehneet sitä tässä kaupungissa jo vuosikymmeniä. Tai niiltä nuorilta, jotka ongelmitta pääsevät valoisina kesäöinä torin rantaan. Logistisia tai muitakaan ongelmia ei tunnu olevan.  Kouluverkkoa on tiivistettävä nimenomaan lukioiden osalta. Edellisen valtuuston päätös on otettava uudelleen käsittelyyn, ennen kuin yli 130 miljoonan siltarumpuinvestoinnit toteutuvat.  Vielä on mahdollisuus toimia järkevästi.  Pienten koululaisten koulutie on oltava mahdollisimman lyhyt ja turvallinen.  Koulutuksen laadun takaaminen on arvokkaampaa kuin se, missä tämän kaupungin lukiot sijaitsevat.